Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които

...
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които
Коментари Харесай

Христос воскресе!

Христос възкръсна от мъртвите, със гибелта си гибелта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот.

С тези думи късно нощес, в първата минута на новия ден, врачанският митрополит Григорий разгласи Великден - Пасха, Възкресение Христово, един от най-светлите празници в православния календар.

Почита се Божият Син, който със гибелта си е изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си е дал вяра за живот след гибелта. Христос възкръсва на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносици, посетили гроба му. След това Исус се явява на Мария Магдалена, а след това и на апостолите.
 Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий и служебният министър председател Димитър Главчев.
Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха, която стартира нощес в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов - шеф на отдела " Протокол " в Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Патриаршеската катедрала бе изпълнена с вярващи, както и площадът към нея.

За богослуженията за Великден в този момент се употребява Благодатният огън, който беше донесен предходната година от българска църковна делегация от Йерусалим. Преди минути Благодатният огън от синодалния параклис " Св. Цар Борис-Михаил " беше донесен с тържествено шествие за началото на литургията в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". 

Заради напрегнатата конюнктура в Израел, Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за преместването на Благодатния огън в България, само че той се пази на доста места в страната и ще бъде употребен довечера за празничното Пасхално свещенодействие.  

Днес от 11 ч в митрополитският храм " Св. Неделя " в София ще бъде отслужена вечерня - празнично свещенодействие за по този начин нареченото Второ Възкресение Христово, заяви Софийската митрополия.

На тази празнична литургия, по традиция, се четат текстове от Евангелието на разнообразни езици, отдадени на Възкресението на Божия наследник - Иисус Христос. Така се припомня, че богатствата новина за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички нации по света.

Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит, отслужи през 2023 година празничното свещенодействие за по този начин нареченото Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм " Св. Неделя ". На службата, наречена още вечерня, тогава за повторно след среднощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ за възкръсналия Спасител. 

Богослужението стартира с празничния тропар за Възкресение Христово, който се извършва на църковнославянски език. С него Църквата възвестява успеха на живота над гибелта, която е направил Нашият Спасител - Иисус Христос.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР